okur - dan > Dr. Marko Benbanaste`den 10 Kasim konferansi

Anadolu`da yaşamış ve günümüzde yok olmuş Yahudi topluluklarının kültür miraslarının korunması tarihi açıdan büyük önem taşımaktadır. İzmir Karataş Musevi hastanesi Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Davi Habif, Tira Yahudi Mezarlığı`na ait mezar taşlarının koruna altına alınması için yapılan çal&

Perspektif
9 Ocak 2008 Çarşamba

10 Kasım 2006 Cuma günü saat 18:30’da Acarkent Coliseum Toplantı Salonunda, Atatürk’ün ebediyete intikalinin 68. yıldönümünü anmak üzere yapılan toplantıda, Roma “La Sapienza” Üniversitesi Tıp ve Cerrahi Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Marko Benbanaste tarafından “Atatürk’ün Yaşamının Veda Yılı ve Ulusal Yas’ın Anıları” konulu bir konferans sunuldu.
Sayın Benbanaste, Atamız’ın son saatlerini o duygulandıran, ağlatan üslubu ile bizlere adeta yeniden yaşattı. Zaman zaman üstadımızın anlatımıyla, katılımcıların duygulandığını ve hatta bazılarının duygularına hakim olamayarak ağladığını gözlemledik.
Atatürk’ü üç defa yakından fiziki olarak görme şansına ve mutluluğuna nail olan Sayın Benbanaste, Atatürk’ün yaşamının veda yılındaki icraatlarını, yakalandığı hastalığını ve ebediyete göçüşü üzerine, o kara günlerde depremlenen İstanbul ve Ankara’da kutsal naşı’nın son yolculuğunda milletçe ve dünyaca tutulan Yas’ı, unutulmaz duygulu anılarını canlı kanıt olarak dile getirdi.
Konuşmacı Profesör, sözlerini şöyle tamamladı; “Kederlerimizin tesellisi ancak ve ancak O’nun büyük eserlerini bağlılıkta ve aziz vatanımızın hizmetinde ararız. Ölümsüz olan büyük eseri Cumhuriyet Türkiyesi’dir.
Ayrılığına ağladığımız büyük şefimiz Atatürk, her vakit Türk Milleti’ne güvendi. Eserleri bu güvenle yaptı, idaresini de milletimize bıraktı. Ebedi Türk Milleti O’nun eserlerini ilelebet yaşatacaktır.
Türk Gençliği O’nun kıymetli vediası olan Türkiye Cumhuriyeti’ni daima koruyacak ve O’nun izinde yürüyecektir.
Kemal Atatürk, Türk’ün tarihinde ve gönlünde daima yaşayacaktır.
Ruhu şad olsun, eserlerine ölmezlikler dileğiyle teşekkürler…”
İşte bu sözlerden sonra salonu kaplayan hüzün bulutları, katılımcıların hep bir ağızdan söylediği 10.Yıl Marşı ile coşkuya dönüştü. Artık herkesin yüzünde böylesine büyük bir Lider’e sahip olmanın haklı gururu vardı.
Toplantının sonunda Acarlar Şirketler Topluluğu Yönetim Kurulu Başkanı Sayın İsmet Acar, gecenin anısına Profesör Doktor Marko Benbanaste’ye bir plaket verdi.
Tüm Acarkentliler adına 92 yaşındaki bu delikanlıya, bizlere böylesine unutulmaz bir akşam yaşattığı ve eşsiz anılarını bizlerle paylaştığı için şükranlarımızı sunuyoruz.
Teşekkürler Bay Benbanaste, teşekkürler…..

O. Turgut YEGENOĞLU
Genel Müdür
Acarlar Hizmet İşletme ve Yönetim A.Ş.